Burn-out / Stress

Stress wie kent het niet in zijn dagelijkse leven. Bijna iedereen, maar niet alleen oudere kennen het ook onze kinderen lijden hier dagelijks onder.
De achterliggende thema’s van stress komen voort uit een emotie. Deze emotie en de psychologische achtergrond van deze ziekte zal ik hierbij beschrijven zodat je weet waar de oorsprong ligt van dit verschijnsel.

De cijfers liegen er niet om, 98 % van de mensen die met een Burn-out bij mij in mijn praktijk komen gaan na 3 behandelingen weer aan het werk en zijn klachten vrij.

Deze beschrijving komt uit het boek van Christiane Beerlandt.

Burn-out:
Je zou zo ver ‘doorplooien’ dat je ‘kniegewricht’ ervan zou knarsen. Buig jij zodanig ver door in het leven zodat jij je tot ‘niet zou brengen?’Je doet jezelf pijn; je bent hard voor jezelf. Een ingehouden weerstand. Een blijven volhouden, hoeveel stokslagen je ook zou krijgen, hoeveel signalen ook Jij begeeft niet, jij hout koppig vol, ondanks je pijn. Een achterhouden en inhouden van energieën, van informatie, van dingen die je beter wel zou zeggen, meedelen, uiten t.o.v. je omgeving. Maar jij duikt in elkaar en doet jezelf pijn, in plaats van ermee op te houden jezelf te kastijden. Jij houdt van alles in, jij slikt veel, je slikt alles binnen en je weigert soms waarheidswoorden naar buiten te brengen. Waarom jezelf zo martelen? Waarom verzwijgen daar waar jij voelt te moten spreken? Verkoop jij je ziel, je gezondheid, om je zoveel mogelijk te kunnen ‘vullen met dingen buiten jezelf? Om niet echt jezelf te moeten worden; bang ‘niets’ te zijn buiten dit werk, of buiten het vullen met anderen, met dingen, mensen, met arbeid? In een zwart gat vallen a.h.w.?
Een soort van koppigheid, weerstand om los te laten, ook al lijd je eronder: ‘Ik wil en zal niet stoppen!’ Jij zal en jij wil volhouden totdat je erbij bezwijkt a.h.w. Een verraad ten opzichte van jezelf, van je hartje, niet alleen uit angst anders in een zwart gat te vallen, omdat jij eigenlijke waarden van jezelf nog niet erkent en mogelijk vulling zoekt in een werk, geld verdienen, in erkenning via je taak, enz…… maar mogelijk ook koste wat kost ‘volhouden’ om anderen niet ontrouw te zijn, om anderen te sparen , te helpen ( zo denk je)………