Eetstoornis

We kennen verschillende vormen van eetstoornissen. Degene die ik hierbij wil omschrijven met een korte tekst uit het boek van Christiane Beerlandt zijn hierbij te zien.

Anorexia Nervosa:
Mensen met anorexia hebben een machtstrijd in zichzelf op te lossen. Wanneer zij in hun leven bepaalde situaties van ‘macht en onmacht’ ontmoeten, dan is dit het gevolg van deze innerlijke strijd. Het is alsof de boze, wrede dictator in hemzelf het kindje in zijn ziel wil doden. Zelf destructie.

Genezing van Anorexia Nervosa betekent: deze mens laat de anderen los en verwacht geen enkele liefde of aandacht meer van hem. Hij schenkt nu het leven, de liefde aan zichzelf. Hij voedt zichzelf, omdat hij van zichzelf houdt. Hij staat het leven in zichzelf toe.
Hij stelt geen enkele eis aan zichzelf, noch aan anderen, vindt zichzelf goed en mooi, zonder meer, zoals hij IS. met zijn/ haar uiterlijk wil hij/zij nu geen macht op anderen nemen, noch aandacht voor haar/zijn persoontje afdwingen.

Boulimie:
Boulimie komt vaak voor bij vrouwen met een gemiddeld lichaamsgewicht, die angstig zijn om te verdikken en nog liever willen vermageren, ongeacht wat hun aard is, teneinde te kunnen beantwoorden aan een vooropgesteld ideaal. Men begeert een bepaalde lichaamsvorm, wat voor het leven absurd is. Eten en voeding worden een obsessie. Depressie zal het gevolg zijn van het feit dat men weigert nog te genieten van het leven, nog werkelijke te leven vanuit het eigen hart…..
Uitzinnige vreetpartijen ( vaak het geheim, omdat men zich schuldig voelt) wisselen zich af met uithongeren, braken, het slikken van laxeermiddelen of diuretica, het geobsedeerd aan sport gaan doen.

Waar begint Boulimie? Het lichaam vraagt naar bepaalde voedingsstoffen die normaal aanwezig zijn in de voeding waar het spontane verlangen naar uitgaat. Maar….. men houdt zich in, eet zelfs te weinig, men verzet zich innerlijk tegen het eten uit angst om dikker te worden (of om welke reden dan ook). Hierdoor aanvaardt het lichaam deze voedingsstoffen niet zodat het gevoel van verzadiging niet kan ontstaan. Een hongergevoel blijft bestaan.

De voedingsstoffen worden niet door het lichaam aanvaard en op de normale manier opgenomen omdat de persoon deze voeding en datgene waarvoor deze voeding en deze voedingsstoffen symbool staan, zelf niet aanvaardt.

Bij deze onderwerpen is het moeilijk om een percentage te benoemen. Er wordt wel degelijk een verandering doorgevoerd alleen is het niet altijd duidelijk hoe groot deze verandering is in iemand zijn leven. De oorzaak zit vaak zo diep en heeft zoveel aanknopingspunten die hierbij een rol spelen dat je deze niet in een paar behandelingen oplost. Het is een proces waar je door heen gaat en ook hierbij telt dan weer dat het beter is om dit in combinatie met het regulier circuit uit te voeren.
Gewoon omdat ieder op zijn of haar vakgebied de totale mens kan helpen. Door zaken die duidelijk zijn geworden mee te kunnen nemen in het reguliere krijg je een totaal overzicht en kan je werken aan een nieuwe IK waar jij helemaal bij mee bent.